Co jeść zimą, czyli jak, to co jemy może wpływać na naszą odporność?

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Zima jest takim okresem w naszym życiu, kiedy częściej zaczynamy odczuwać zmęczenie, stres czy spadek sił witalnych. W szczególności brakuje nam słońca, a co za tym idzie ciepła. Spada nasza motywacja, a my, aby poprawić sobie nastrój zaczynamy sięgać po przeróżne słodkości. Jak zapewne wiesz, słodycze niekoniecznie dostarczają naszemu organizmowi tego, czego mu w danym momencie potrzeba.

Jemy więcej, a badania pokazują, że zimą przybieramy na wadze od półtora do trzech kilogramów! A przecież zimą nasze zapotrzebowanie kaloryczne nie różni się zbyt wiele od tego letniego. Jak w związku z tym powinna wyglądać „zimowa dieta”?

 

 

Dieta zimowa zwiekszajaca odpornosc

 

 

Co jeść zimą?

„Dieta zimowa” powinna przede wszystkim dostarczać nam odpowiednią dawkę energii. Czując się senni i zmęczeni narażamy się bowiem na spadek odporności, gdyż nasze zdrowie w dużym stopniu wynika z naszego nastroju, czyli z tego jak się czujemy. Z kolei odporność w dużej mierze zależy od tego, co jemy.

Zauważ, że przeziębienie często „dotyka” Cię w momencie, kiedy czujesz się słaby, smutny bądź przygnębiony. Nie na darmo zatem dietetycy podpowiadają, że jedząc właściwe produkty jesteśmy w stanie uchronić się przed najrozmaitszymi wirusami i bakteriami.

 

Śniadanie

Podstawą zbilansowanej diety jest śniadanie. Nie możesz o nim zapominać. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczyć Ci witamin i minerałów. Zimą ważne jest, aby spożywać co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. Możesz już zacząć z samego rana.

Zjedz zatem pożywną owsiankę z owocami, pyszne grzanki z twarogiem (z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego) czy kaszę jaglaną z dodatkiem warzyw. Koniecznie wypij do tego zieloną herbatę, zawierającą mnóstwo witamin, antyoksydantów oraz przeciwutleniaczy, które sprzyjają wzmacnianiu odporności.

 

Warzywa i owoce

Zima to pora roku, w czasie której spożywamy najmniej warzyw i owoców. A przecież warzywa i owoce to naturalne źródło wielu cennych witamin. Szczególnie ważna jest witamina C, którą znajdziemy w cytrusach, czarnej porzeczce, sałacie, natce pietruszki, kiszonej kapuście, brokułach, kalafiorze czy pomidorach.

Z tymi ostatnimi zimą należy uważać. Bardzo często zimowe pomidory są po prostu niedojrzałe, a co za tym idzie pozbawione witamin. Świetnym rozwiązaniem są przetwory z pomidorów, które są tak samo zdrowe jak pomidory w okresie letnim. Ponadto nieoceniona w swoich zdrowotnych właściwościach jest witamina A, która obecna jest na przykład w marchwi, papryce czerwonej czy morelach.

 

Rośliny strączkowe, o których zimą często zapominamy, to bezcenne źródło wielu witamin, żelaza i białka. Pamiętajmy, że mrożone produkty nie tracą swoich wartościowych składników tak podczas mrożenia jak i gotowania, bez obaw zatem możemy je spożywać.

 

Nabiał i ryby

W zimowej diecie nie może zabraknąć również nabiału, tj. jogurtów naturalnych (ale nie tych owocowych z ogromną ilością cukru) i kefirów, które zawierają żywe kultury bakteryjne zwiększające naszą odporność. Po nabiał możesz sięgać 2-3 razy w tygodniu, pamiętając, aby spożywać go w niewielkich ilościach, gdyż zakwasza nasz organizm.

Więcej o diecie zakwaszających produktach oraz przywróceniu naturalnej równowagi pisałam w artykule: Odkwaszanie organizmu na wiosnę. Zyskaj lekkość, energię i zdrowie!

 

Stałym składnikiem naszej diety powinny być także ryby, które zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i selen, odpowiedzialne za zwiększenie liczby przeciwciał. Dlatego jedzmy śledzie, łososie, halibuty czy makrele. Wystarczy jak sięgniesz po którąś z ryb 2 razy w tygodniu.

 

 

Ponadto istotnym składnikiem w naszej zimowej diecie jest selen, obecny jest w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych (naturalnych) i orzechach (zwłaszcza w brazylijskich).

 

Zapewne słyszałeś, że cebula i czosnek to wyjątkowe produkty, które polecane są przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Nazywane są często naturalnymi antybiotykami. Nie bez powodu, bowiem mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Staraj się spożywać codziennie małą cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Cebulę możesz dodać do sałatki czy jajecznicy, a z czosnku możesz zrobić sos czosnkowy na jogurcie naturalnym.

 

Ponadto zadbaj o solidną rozgrzewkę :). Do tradycyjnej herbaty dodaj miodu, dorzuć goździki, skórkę lub wyciśnięty sok z pomarańczy, a do kawy wsyp cynamon. Świetnym produktem rozgrzewającym jest także imbir, który możesz dodawać do napojów, deserów czy innych dań.

 

Pamiętaj, że na ogólny stan Twojego zdrowia ma w dużym stopniu wpływ Twoja psychika. Aby wyzwolić drzemiącą w Tobie energię oraz pobudzić endorfiny spędzaj aktywnie co najmniej godzinę dziennie. Spaceruj, ćwicz w domu, na siłowni czy na świeżym powietrzu. Znajdź sobie taki sport, który stanie się Twoją pasją i nawykiem.

Ponadto wysypiaj się, dbaj o swoje samopoczucie i pielęgnuj przyjaźnie. Poczuj się świetnie tej zimy!

Jeśli chcesz dowiedzieć się  jak produkty spożywcze wpływają na Twoje samopoczucie przeczytaj wpis Jedz na szczęście!.

Kup licencję

Podobne wpisy