Najzdrowsza z kasz: kasza jaglana!

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Jest najzdrowszą z kasz, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, pomaga zwalczyć toksyny zalegające w organizmie, jest niezwykle odżywcza i… mało kto wie, że wszystkie te właściwości należą do kaszy jaglanej!

Kasza jaglana – kto zna, kto je, ten wie, że jest niezastąpiona! Swoją „przygodę z jaglanką” rozpoczęłam kilkanaście miesięcy temu. Zanim jednak znalazłam ten cudowny produkt najeździłam się, naszukałam i w końcu po wielu sklepowych odwiedzinach i pytaniach (“Jaglana?” “Na pewno chodzi Pani o Jaglaną?”) odnalazłam! Jak to możliwe, żeby taki skarb w naszej kuchni był tak niedoceniany? Dzisiaj zatem przedstawiam Wam jaglankę – królową wszystkich kasz!

Co takiego cennego ma w sobie ta kasza, że gości dzisiaj na blogu?

Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!
  • Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Idealna na śniadanie z owocami czy bakaliami.
  • Kasza jaglana zawiera w swoim składzie krzemionkę, która wspaniale wpływa na nasze stawy przyspieszając ich regenerację, pomaga w odchudzaniu poprzez poprawę funkcjonowania metabolizmu oraz, jak powszechnie wiadomo, krzem działa zbawiennie na stan naszej skóry, włosów, paznokci i zębów.
  • Jaglana nie zawiera glutenu, zatem z pełną odpowiedzialnością można ją podać swoim maluchom oraz alergikom – nie uczula.
  • Polecana przy wychłodzeniu organizmu, gdyż ma działanie ocieplające (kto z nas nie lubi się grzać od środka?).
  • Ma odczyn zasadowy, co przy obecnej – mocno zakwaszającej organizm diecie – ma ogromne znaczenie dla utrzymania równowagi kwasowo zasadowej, która z kolei przekłada się na nasze zdrowie i energię.
  • W kaszy jaglanej odnajdziemy ponadto tiaminę, ryboflawinę i lecytynę wspierające nasz układ nerwowy i działające zbawiennie na nasza pamięć. Ponadto lecytyna reguluje poziom cholesterolu we krwi, a tiamina przyspiesza gojenie się ran.

Po tych wszystkich wspaniałościach nie sposób odmówić sobie jaglanki na śniadanie czy na obiad. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki lub też być dodatkiem do sałatki czy zapiekanki. W zasadzie to można z niej robić wszystko :). Sama kiedyś przygotowałam budyń czekoladowy właśnie z użyciem (jako głównego składnika) kaszy jaglanej.

Polecam Wam blog smakoterapia, w którym to odnajdziecie mnóstwo przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej.

Kup licencję

Podobne wpisy