Polska superżywność – żurawina

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Zajmuje czołowe miejsce na liście roślin o właściwościach prozdrowotnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i kwasów organicznych. Uznawana za naturalny probiotyk, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną żołądka i jelit. Nazywana także naturalnym antybiotykiem znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. W tym tygodniu kierujemy całą naszą uwagę na żurawinę!

Dlaczego warto jeść żurawinęŻurawina ponadto:

  • Pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn oraz reguluje przemianę materii.
  • Zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się organizmu oraz odpowiedzialnymi za wiele poważnych chorób, m.in. nowotwory i reumatyzm.
  • Bogate źródło witaminy C, dzięki czemu nazywana jest często „polską cytryną”.
  • Żurawina ponadto wpływa bardzo korzystnie na nasz mózg, skutecznie spowalniając starzenie się szarych komórek.
  • Polecana jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy, gdyż zawartość witaminy P łagodzi jej objawy takie jak uderzenia gorąca czy zaczerwienienie skóry.
  • Jej antybakteryjne działanie ma zbawienny wpływ na stan naszych zębów i dziąseł, zapobiegając powstawaniu próchnicy i chorobom dziąseł.
  • Chroni drogi moczowe, dlatego w większości leków polecanych na dolegliwości tego właśnie układu, żurawina stanowi główny składnik. Jednak proponuję Ci, abyś zamiast aptecznych specyfików zaczął zajadać się czystą żurawiną: suszoną, mrożoną,  w postaci konfitury (sprawdźcie skład!) czy 100% soku.

Na koniec najlepsze! Żurawinę bardzo Zdrowy produkt tygodnia. Żurawinatrudno przedawkować ;). Musielibyście zjadać jej ponad kilogram dziennie lub wypijać ponad litr soku. Kaloriami także nie musicie się przejmować: jedna filiżanka żurawiny to zaledwie 45 kcal!

Żurawina może stanowić Twoją zdrową przekąskę, możesz dodać ją tak jak ja, do codziennej porcji owsianki. Świetnie komponuje się także jako składnik wypieków, konfitur i soków. Wybierając żurawinę zwróć uwagę na skład (najlepiej, aby byłą to czysta żurawina). Możesz także zaopatrzyć się w czysty sok z żurawiny lub przygotować taki sok w swoim domu. Smacznego!

Kup licencję

Podobne wpisy

2 komentarze to “Polska superżywność – żurawina”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.