Zdrowa przekąska dla móżgu: orzechy

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Lubimy je i często po nie sięgamy, nie zawsze jednak zdając sobie sprawę z ich dobroczynnego działania na cały nasz organizm. A wystarczy już spożywanie kilku sztuk orzechów dziennie. Ilość tych sztuk bierze się z wysokiej kaloryczności orzechów (nawet do 650 kalorii w 100 gramach), jednak nie masz się czego obawiać, bo nie są to puste kalorie (jak np. w przypadku słodyczy), a pełne i wartościowe składniki odżywcze!

Co kryje się pod pojęciem bogate w składniki odżywcze? Orzechy zawierają przede wszystkim zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), duże ilości przeciwutleniaczy, z czego głównym jest witamina E, odpowiadająca za zdrowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Orzechy bogate są również w witaminy z grupy B i składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, selen, cynk), które przyczyniają się do m.in. redukcji stresu oraz regulacji przemiany materii. Co więcej zawierają błonnik pomagający zmniejszyć poziom złego cholesterolu i poprawiający trawienie (zwłaszcza pistacje) oraz białko roślinne, dlatego stanowią świetną przekąskę dla wegetarianów.

Dodatkowo:Dlaczego warto jeść orzechy

  • wspierają pracę układu nerwowego
  • pobudzają pracę mózgu
  • dodają energii
  • poprawiają koncentrację
  • usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.

 

Orzechowy wybór jest dość szeroki: od orzechów włoskich czy brazylijskich, przez laskowe, nerkowce, pecan, pistacje, aż po migdały i orzechy macadamia. Najlepiej spróbuj każdego rodzaju i wybierz swoje ulubione. Eksperci zalecają, aby kilka razy w tygodniu spożywać mieszanki orzechów, które dostarczą nam optymalnych ilości składników odżywczych! Uważaj na masła orzechowe, które potrafią zawierać tylko kilkanaście procent orzechów i kilkadziesiąt procent cukru! W tym przypadku takie masło powinno nazywać się masłem cukrowym ;). Zwróć uwagę na skład i jeśli na pierwszym miejscu listy składników są orzechy, to jesteś na dobrej drodze :).

Wprowadź do swojej diety orzechy!Ważne przy tych wszystkich korzyściach, aby nie traktować orzechów jako dodatkowej przegryzki, tylko jako składnik dziennego jadłospisu, zamiennik innego składnika, ponieważ w zasadzie wszystkie rodzaje orzechów są bardzo kaloryczne. Spożywanie większej ilości orzechów polecane jest jedynie osobom bardzo aktywnym fizycznie oraz tym, którzy powinni zwiększyć swoją masę ciała.

Orzechy stanowią idealną przekąskę, nie trzeba ich specjalnie przygotowywać, możesz dorzucić kilka do sałatki, owsianki czy jogurtu, aby posiłek zyskał na wartości i smaku. Ja jestem przekonana, że warto je jeść.

A jakie są Twoje ulubione orzechy?

Kup licencję

Podobne wpisy