Dynia dla pięknej skóry i zdrowego serca

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Sezon dyniowy w pełni! Ulubiona potrawa z dyni? Oczywiście kremowa zupa dyniowa z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym! Jednak sposobów na dynię jest wiele, a z pewnością warto je poznać! Bo dynia to nie tylko gwarancja pysznego, ale także zdrowego i wartościowego posiłku!

Dlaczego warto jeść dynięDynia bogata jest w beta karoten (prowitaminę A) – naturalny przeciwutleniacz, który odpowiedzialny jest za zdrowy wygląd naszej skóry oraz dobre widzenie. Ponadto składnik ten chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zasada? Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej w niej witaminy A, tak jak z marchewką :).

Dynia to także duża zawartość potasu, wapnia, fosforu i cynku – składników, które wzmacniają układ odpornościowy, dodają energii, oraz korzystnie wpływają na pracę serca. Ponadto zapobiegają skurczom mięśni, regulują układ trawienny oraz wpływają zbawiennie na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Dynia jest warzywem o alkalizującym działaniu, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. O innych produktach odkwaszających i istocie tego procesu dla naszego zdrowia pisałam w artykule: Odkwaszanie organizmu na wiosnę. Zyskaj energię, lekkość i zdrowie!

Dynia ma bardzo mało kalorii! W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 20-30 kalorii! Dynia w 90% składa się z wody, dlatego będąc nawet na diecie redukcyjnej możesz jeść ją bez obaw!

Dynia - ciasto dyniowe na zdrowieKupując dynię pamiętaj, aby wykorzystać również pestki, absolutnie ich nie wyrzucaj! Pestki dyni to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających korzystnie na układ nerwowy, pamięć i koncentrację. Ponadto pestki dyni chronią przed miażdżycą i chorobami prostaty oraz zalecane są przy słabym stanie włosów, paznokci, i w stanach zapalnych skóry.

Dynia przy swoich zdrowotnych właściwościach posiada niestety wysoki indeks glikemiczny (bo aż 75), dlatego warto łączyć ją z produktami o niskim IG, np. z cukinią, bakłażanem, imbirem czy kiełkami, na co w szczególności powinni zwrócić uwagę diabetycy.

Na powyższym zdjęciu możecie podziwiać pyszny placek dyniowy (wiem, bo sama także piekłam, jednak nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia). Polecam spróbować! Na zdrowie!

Kup licencję

Podobne wpisy

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.