Sezon dyniowy w pełni! Ulubiona potrawa z dyni? Oczywiście kremowa zupa dyniowa z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym! Jednak sposobów na dynię jest wiele, a z pewnością warto je poznać! Bo dynia to nie tylko gwarancja pysznego, ale także zdrowego i wartościowego posiłku!
Dynia to także duża zawartość potasu, wapnia, fosforu i cynku – składników, które wzmacniają układ odpornościowy, dodają energii, oraz korzystnie wpływają na pracę serca. Ponadto zapobiegają skurczom mięśni, regulują układ trawienny oraz wpływają zbawiennie na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Dynia jest warzywem o alkalizującym działaniu, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. O innych produktach odkwaszających i istocie tego procesu dla naszego zdrowia pisałam w artykule: Odkwaszanie organizmu na wiosnę. Zyskaj energię, lekkość i zdrowie!
Dynia ma bardzo mało kalorii! W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 20-30 kalorii! Dynia w 90% składa się z wody, dlatego będąc nawet na diecie redukcyjnej możesz jeść ją bez obaw!
Dynia przy swoich zdrowotnych właściwościach posiada niestety wysoki indeks glikemiczny (bo aż 75), dlatego warto łączyć ją z produktami o niskim IG, np. z cukinią, bakłażanem, imbirem czy kiełkami, na co w szczególności powinni zwrócić uwagę diabetycy.
Na powyższym zdjęciu możecie podziwiać pyszny placek dyniowy (wiem, bo sama także piekłam, jednak nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia). Polecam spróbować! Na zdrowie!
Podobne wpisy
-
Dieta upiększająca, czyli 12 produktów, które korzystnie wpłyną na stan Twojej skóry
-
4 istotne powody, dla których warto sięgnąć po borówki + koktajl na lepsze trawienie
-
Dlaczego powinieneś jeść jabłka?