Czy lepiej wybierać ekologiczne? Lista najbardziej (oraz najmniej) skażonych warzyw i owoców

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Mam wrażenie, że od kiedy zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie stały się popularne, od wtedy nastąpił wysyp ekologicznych, 100% naturalnych, organicznych produktów. Przyznam, że nie raz zastanawiałam patrząc na półki w sklepie, czy warto wydać znacznie większą kwotę na ekologiczne warzywa i owoce, czy też nie dać się wciągnąć w tę eko-modę i kupować taniej. Ale, moi drodzy, jak już pojawi się świadomość – ile chemii kryje się w produktach, nie sposób tak po prostu o tym zapomnieć i się nie przejmować.

Czy lepiej kupować ekologiczneOd kilku lat zatem śledzę ranking najbardziej skażonych i zanieczyszczonych warzyw i owoców, i posługując się wynikami – albo unikam całkowicie niektórych produktów, albo w specjalny sposób myję produkty (o czym napiszę na końcu), albo też jeśli mam możliwość, kupuję organiczne.

W rankingu tym pojawia się również lista najmniej skażonych warzyw i owoców, co w dużym stopniu ułatwia mi zakupy i dodatkowo pozbywa mnie wyrzutów sumienia, gdy nie kupuję ekologicznych, albo nie mam czasu na dokładne mycie. A za ranking odpowiada EWG.

EWG (Enviromental Working Group) to amerykańska organizacja pozarządowa, która na podstawie licznych badań, co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ponadto wyszczególnia tzw. czystą piętnastkę, czyli warzywa i owoce wolne od chemii i zanieczyszczeń. Naturalnie, badane są owoce i warzywa na rynku amerykańskim. Jednak uważam, że przewodnik ten może okazać się bardzo pomocny niezależnie od tego gdzie mieszkasz. Zauważ, że bardzo często to konkretne owoce i warzywa wchłaniają czy też potrzebują do wzrostu najwięcej (np. jabłka) bądź najmniej chemii (awokado).

 

Lista najbardziej skażonych warzyw i owocówTak zwane „The Dirty Dozen”, czyli parszywa lub brudna dwunastka przedstawia listę warzyw i owoców, które mają najwyższe (z przebadanych) stężenie groźnych dla zdrowia pestycydów. W tym roku ponad 98% (!) przebadanych truskawek, brzoskwiń, nektarynek i jabłek zawierały pozostałości co najmniej jednego pestycydu. Z drugiej strony wspomniane wyżej awokado, wciąż pozostaje na szczycie najmniej skażonych warzyw i owoców (jedynie 1% przebadanych próbek wykazało obecność pestycydów).

Co więcej, żadne owoce i warzywa z tzw. czystej piętnastki, nie zawierały więcej niż 4 typów pestycydów.

 

Parszywa dwunastka, czyli 12 najbardziej skażonych owoców i warzyw

Brudna czy parszywa dwunastka czyli pestycydy w warzywach i owocach1. Truskawki*
2. Jabłka.
3. Nektarynki.
4. Brzoskwinie.
5. Seler naciowy.
6. Winogrona.
7. Wiśnie.
8. Szpinak.
9. Pomidory.
10. Słodka papryka.
11. Pomidorki koktajlowe.
12. Ogórki.

Poza listą, ale również bardzo wysoko znalazły się ziemniaki, ostra papryka, sałata i jarmuż.

*Pomimo, że truskawki znalazły się na tej liście na pierwszym miejscu, zastanawiam się, na ile ma to przełożenie dla warunków polskich. Przecież w Polsce truskawki uprawiane są głównie sezonowo, a nie tak jak w Stanach dostępne przez cały rok. Ja z truskawek raczej nie zrezygnuję :).

 

Czysta piętnastka, czyli owoce i warzywa najmniej skażone pestycydami

Czysta piętnastka, produkty wolne od chemii1. Awokado.
2. Kukurydza.
3. Ananas.
4. Kapusta.
5. Groszek cukrowy (mrożony).
6. Cebula.
7. Szparagi.
8. Mango.
9. Papaja.
10. Kiwi.
11. Bakłażan.
12. Melon (miodowy oraz Kantalupa).
13. Grejpfrut.
14. Kalafior.
15. Słodkie ziemniaki.

 

A co z naszymi jagodami, malinami, burakami czy kalarepką? Może kiedyś doczekamy się badań na podobną skalę, które przeprowadzone zostaną w Europie. Ja czekam cierpliwie!

Lista najbardziej skazonych warzyw i owocówPrzewodnik po najbardziej i najmniej skażonych warzywach i owocach aktualizowany jest co roku (od 2004 roku). Analiza EWG opiera się na wynikach ponad 35000 próbek, przebadanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Agencję Żywności i Leków (FDA). W tym roku znaleziono łącznie 146 (!) różnych pestycydów znajdujących się na próbkach warzyw i owoców, które pozostały na nich, również po umyciu warzyw, a nawet w niektórych przypadkach po obraniu.

Na pestycydy w szczególności powinny uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także rodzice podające warzywa i owoce swoim dzieciom.

 

Jak pozbyć się pestycydów i zanieczyszczeń naturalnie?

Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz sobie pozwolić na ekologiczne warzywa i owoce pochodzące z listy parszywej dwunastki, istnieje prosty sposób na pozbycie się (przynajmniej części) zanieczyszczeń. Wystarczy 15 minut, miska, woda, soda oczyszczona i ocet. A oto 3 proste kroki:

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).

2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).

3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Niestety wraz z moczeniem, warzywa i owoce tracą część swoich cennych wartości odżywczych. Jedna wolę zjeść jabłko z mniejszą ilością witamin, ale również z mniejszą ilością chemii.

Kup licencję

Podobne wpisy