PureStyle.pl

Jaki olej kokosowy wybrać oraz moje sprawdzone zastosowania oleju kokosowego w kuchni i w łazience

Co jakiś czas podsyłam Wam na blogu produkty żywieniowe, które sama stosuję i z których to jestem szczególnie zadowolona. Dzisiaj pora na kolejny wyjątkowy produkt – nie tylko do zastosowania w kuchni, ale również i w łazience! Za co pokochałam olej kokosowy?

Pierwsze spotkanie z olejem kokosowym nie należało do najprzyjemniejszych. Olej nie miał zapachu, jakiego się spodziewałam (w zasadzie to w ogóle nie pachniał), był twardy, ciężko się go nakładało i wcale nie rozpuszczał się łatwo pod wpływem ciepła. Żałowałam wtedy, że kupiłam od razu półlitrowy słoik. Co ja z tym zrobię – pomyślałam i od razu zaczęłam poszukiwania przeróżnych zastosowań oleju, aby jak najszybciej pozbyć się go z domu.

Poza kilkoma świetnymi zastosowaniami oleju kokosowego natknęłam się również na ogólne informacje. Co najważniejsze – wyczytałam, że są różne rodzaju tego oleju i niektóre pachną, inne nie. Są oleje rafinowane i nierafinowane. Są droższe i tańsze i skądś ta cena wynika. Przyznaję, że za pierwszym razem zdecydowałam się na jeden z tańszych olejów, gdyż nie wiedziałam skąd wynikają ich różnice w cenie, a Pani w sklepie niestety również nie znała odpowiedzi na to pytanie.

 

Jaki olej kokosowy wybrać?

Bez wahania – olej nierafinowany. Dlaczego? Ponieważ poprzez proces rafinowania olej traci wszelkie drogocenne właściwości. Zatem w tym przypadku nie ma co oszczędzać i albo wybrać olej nierafinowany bogaty w składniki odżywcze, albo nie kupować żadnego. Innej opcji nie widzę.

Jak je rozróżnić?

Zwykle cena oleju nierafinowanego (extra virgin) jest dwukrotnie wyższa od ceny oleju rafinowanego. Olej rafinowany nie posiada żadnego zapachu, za to ten virgin pięknie pachnie kokosem. Czasem różnią się też konsystencją (w rafinowanym przemysłowo jest więcej grudek i jest mniej maślany), ale jest to tak subtelna różnica, że nie radziłabym się tym sugerować. Ponadto na opakowaniu szukaj napisu: virgin/tłoczony na zimno.

 

Dlaczego wybierać olej kokosowy?

Z kilku istotnych powodów:

 

Zastosowania oleju kokosowego w kuchni:

 

Zastosowania oleju kokosowego w łazience:

 

Wiem, że z oleju kokosowego można przygotować również pastę do zębów, do której się zabieram od jakiegoś czasu, ale nadmiar obowiązków i brak jednego ze składników na razie mi to utrudnia. Przepis na pastę jest równie prosty: 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 czubate łyżeczki ksylitolu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej i ewentualnie 15-20 kropli olejku miętowego. Wymieszać, przełożyć do naczynia i szorować!

Słyszałam również, że po zmieszaniu go z olejkiem bazyliowym, miętowym, tymiankowym, eukaliptusowym czy sosnowym może skutecznie odstraszać komary, co mam zamiar wypróbować przy kolejnej, najbliższej podróży! ;-)

 

Podejrzewam, ze zastosowań oleju kokosowego jest znacznie więcej, jednak podałam Wam tutaj te, które sama stosuję i które z całego serca polecam. Dwa ostatnie to jako ciekawostka do sprawdzenia i ewentualnego polecenia. Ciekawa jestem czy Wy znacie olej kokosowy i jeśli tak to jak go stosujecie?

Kup licencję

Podobne wpisy