W tym tygodniu będzie bardzo smacznie i przyjemnie, a to za sprawą kremowego, wręcz maślanego i pysznego awokado! Ten niezwykle zdrowy owoc (tak, awokado to owoc) przywędrował do nas z Meksyku, gdzie był nazywany przez Azteków „masłem Boga” i to nie bez powodu!
Awokado jest ponadto cennym źródłem potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia oraz układu nerwowego. Pomaga obniżać ciśnienie krwi, poprawia koncentrację, dotlenia mózg.
Co więcej, ten zielony owoc stanowi wspaniały składnik diety kobiet w ciąży, ponieważ dostarcza odpowiedniej ilości kwasu foliowego. Jednak kwas foliowy potrzebny jest nam wszystkim, np. do tego, aby być szczęśliwym.
Oznacza to, że bez tego wartościowego związku nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować hormonów szczęścia – noradrenaliny i serotoniny. Wiesz już co masz zrobić po przeczytaniu tego wpisu? ;)
- Po pierwsze przy samym zakupie zwróć uwagę, aby awokado było dość miękkie i mocno zielone. Możesz także kupić niedojrzałe, jednak wtedy będziesz musiał poczekać kilka dni z jego spożyciem.
- Po drugie, jeśli nie chcesz użyć odrazy całego awokado, w jednej połówce pozostaw pestkę – wtedy awokado nie zbrązowieje tak szybko.
Awokado świetnie smakuje jako przekąska posypana solą i pieprzem, jako dodatek do sałatek czy kanapek, jako podstawowy składnik guacamole – pysznej pasty, którą również możesz posmarować kanapki.
Ja uwielbiam wykorzystywać awokado do przyrządzania pysznych koktajli! Moim ulubionym jest koktajl z awokado i banana z dodatkiem tahini i mleka orzechowego. Jest gęsty, kremowy i ma wspaniały smak! Smacznego!
Podobne wpisy
-
Polska superżywność – żurawina
-
Jarmuż – wzmocni organizm i poprawi samopoczucie
-
Jak przygotować idealne smoothie? Przepisy na 4 super zdrowe koktajle!