- Płatki owsiane są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika, który stymuluje pracę jelit i niejako „wymiata” niekorzystne dla nas produkty przemiany materii.
- Zawierają witaminy z grupy B, m.in. witaminę B6 i B1, które to odpowiedzialne są za lepszą koncentrację i pamięć oraz doskonale przeciwdziałają ogólnemu rozdrażnieniu organizmu i zmęczeniu tak podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego.
- Ziarno owsa bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, które nie tylko wspaniale wpływają na stan naszej skóry nawilżając ją i niwelując podrażnienia, ale również chronią przed nowotworami.
- Co więcej płatki owsiane to nieocenione źródło wielu minerałów, takich jak magnez, cynk, selen czy żelazo, które regulują pracę całego naszego organizmu.
- Ma naprawdę niewiele kalorii – chyba nie muszę pisać nic więcej :).
A jaki jest Twój ulubiony sposób na owsiankę?
Podobne wpisy
-
Na zdrowe jelita i wątrobę: topinambur
-
Zamiast masła – super zdrowe awokado
-
Grejpfruty idealne nie tylko przy odchudaniu!
Z Twojego artykułu wynika,że gotujesz owsiankę niektórzy piszą: Jeśli owsianka na wodzie to zalewamy wrzątkiem czy gotujemy?,,Owsiankę najlepiej zalewać wrzątkiem i zostawić na jakiś czas, aby płatki nasiąkły. Nie trzeba jej gotować, ponieważ rozgotowana działa jak cukier prosty (to trochę tak, jak z rozgotowanym ryżem czy makaronem). Dodatek wody i zalanie płatków zapobiegnie temu, że 'zabiorą’ nam wodę z organizmu”
Różne opinie na internecie znalazłam….
Dzięki Gosia za komentarz. Rzeczywiście z mojego wpisu nie wynika jak dokładnie przyrządzam tę owsiankę, a Twoja uwaga jest bardzo słuszna. Swoją owsiankę (tzn. same płatki owsiane) zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok. 10 minut, a później tylko podgrzewam przez chwilę, aby była mocno ciepła. „Przegotowywanie” chyba niczemu nie służy ;)