Najzdrowsze produkty żywieniowe na świecie – bataty

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Wybierając produkty do kategorii Zdrowe odżywianie przede wszystkim kieruję się trzema zasadami:

  1. Sama już kiedyś tego próbowałam.
  2. Istnieją naukowo potwierdzone korzyści ze stosowania danego produktu.
  3. Da się to zjeść/wypić ;).

Dzisiaj w dziale „Zdrowe odżywianie” produkt, który idealnie spełnia wszystkie trzy punkty, a swoimi właściwościami przewyższa nie jeden owoc czy warzywo. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są uważane za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie! Co więcej, są nie tylko zdrowe, ale także pyszne, oraz posiadają wiele leczniczych właściwości. Dzisiaj na blogu przedstawiam 7 z nich!

Błonnik

Bataty są cennym źródłem błonnika, która usprawnia nasz układ pokarmowy (zapobiega zaparciom i hemoroidom), pobudzając cały układ trawienny do pracy. Ponadto obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,

Beta-karoten i witamina A

Słodkie ziemniaki są cennym źródłem beta karotenu (prowitaminy A), która jest naturalnym i silnym przeciwutleniaczem. Beta karoten wykazuje działanie przeciwnowotworowe, poprawia wzrok, i zapewnia zdrowy wygląd skóry, opóźniając procesy starzenia się organizmu.

Żelazo i wapń

Bataty bogate są ponadto w cenne pierwiastki, w tym żelazo i wapń, które to wspierają układ krążenia, a także zwiększają naszą odporność na stres. Ponadto walczą z wolnymi rodnikami i są niezbędne do prawidłowego działania wielu komórek naszego organizmu.

Witamina C

Witamina C to nieocenione źródło przy wielu zakażeniach i chorobach. Pomaga bowiem w walce z wirusami, wspierając tym samym naszą odporność, działa łagodząco i przeciwzapalnie oraz obniża ciśnienie krwi. Ponadto wpływa leczniczo na naszą skórę: przyspiesza gojenie się ran oraz zapewnia elastyczność i młodzieńczy wygląd skóry.

Potas i magnez

Pierwiastki te są nieocenione dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przede wszystkim dbają o prawidłową pracę układu krążenia, wspierają proces trawienia oraz stabilizują ciśnienie krwi. Ponadto potas równoważy gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, a magnez działa kojąco na nasz układ nerwowy.

Witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy)

Witaminy z grupy B przede wszystkim wspierają nasz układ nerwowy, odpowiadając za równowagę psychiczną i nasze samopoczucie. Dodatkowo wspierają pamięć i koncentrację, dbają o prawidłową przemianę materii oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu. Są niezbędne dla zachowania zdrowia i urody.

Niski indeks glikemiczny

Niski IG powoduje, że po zjedzeniu takiego produktu poziom cukru we krwi wzrasta stopniowo, a nie gwałtownie, zapewniając tym samym zrównoważone i stałe źródło energii. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są w szczególności polecane diabetykom, oraz osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy.

 

Bataty możesz przygotować na wiele sposobów: po upieczeniu (z rozmarynem i odrobiną pieprzu) zjeść jak chipsy ziemniaczane, lub dodać do sałatki; ugotowane pognieść z ziołami na puree i podać jako dodatek zamiast zwykłych ziemniaków; lub przyrządzić pyszną zupę z dodatkiem marchewki i pasty sezamowej (tahini). Czas przygotowania takiej zupy-kremu to około 15-20 minut. To jeden z moich ulubionych i super szybkich obiadów :). Słyszałam, że można z nich zrobić również ciasto (coś na wzór dyniowego), ale nigdy nie próbowałam. Chyba w końcu się skuszę.

Cena może odstraszać, bo za słodkie ziemniaki trzeba zapłacić od 10 do 15 złotych za kilogram, jednak warto spróbować ich pysznego smaku, a dla tych którzy już go znają, po prostu zamieniać czasem zwykłego ziemniaka na tego słodkiego, dla zdrowia!

Kup licencję

Podobne wpisy

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.