Przyszedł czas na moje ukochane buraki! Przyznać Wam się jednak muszę, że pomimo, że uwielbiam ich smak, dość rzadko je spożywam, gdyż ich przygotowanie w takiej postaci w jakiej lubię najbardziej (pieczone) zajmuje trochę czasu. Dlatego najczęściej buraki goszczą u mnie na niedzielnym obiedzie, kiedy mogę pozwolić sobie na spokojne ich przygotowanie jak i późniejsze spałaszowanie.
1. Lepsze samopoczucie
Buraki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Przede wszystkim skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oraz przyczyniają się do poprawy Twojego nastroju! Skąd taka informacja?
2. Większa wytrzymałość
Osoby aktywne fizycznie także powinny zainteresować się tym wspaniałym warzywem. Okazuje się bowiem, że regularne picie soku z buraków zwiększa naszą sprawność, przez co możemy trenować dłużej i intensywniej! Burak bogaty jest w azotany, które odpowiedzialne są za zmniejszenie zużycia tlenu, przez co trening jest dla nas mniej męczący.
3. Ukojenie dla wątroby
Betaina to ciekawie brzmiąca nazwa kolejnej drogocennej substancji występującej w burakach. Betaina wspomaga przede wszystkim wątrobę, bowiem chroni ją przed szkodliwymi substancjami, odtruwa i tonizuje. Ponadto betaina łagodzi przeziębienia, przez co buraki zalecane są w stanach osłabienia organizmu.
4. Więcej energii
Burak jest produktem alkalizującym, dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dla Ciebie oznacza to więcej energii, poczucie lekkości, uporanie się z przesuszoną skórą oraz wyleczenie z przeróżnych stanów zapalnych. Więcej o diecie odkwaszającej pisałam w artykule: Odkwaszanie organizmu na wiosnę. Zyskaj lekkość, energię i zdrowie!
5. Większa odporność organizmu
Ponadto buraki są cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, wapnia, sodu, potasu i magnezu, które wzmacniają odporność całego organizmu oraz wspomagają pracę układu krążenia.
Uwielbiam buraczki w sałatce z rukolą i kozim serem, barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup, jakiś czas temu zakochałam się w kremie z pieczonych buraków i nigdy nie przepuszczę najlepszych na świecie zasmażanych buraczków mojej mamy :). Buraki mogłabym jeść codziennie, gdyby tylko ktoś dla mnie przyrządzał dania z ich udziałem ;).
Ciekawa jestem w jakiej postaci najchętniej zjadasz buraka? Może masz jakieś sprawdzone przepisy na pyszne dania z jego udziałem? Chętnie poczytam :).
Podobne wpisy
-
5 powodów, dla których warto pić herbatę z czystka
-
5 powodów, dla których warto jeść cynamon
-
4 istotne powody, dla których warto sięgnąć po borówki + koktajl na lepsze trawienie
Hmm. Krem z pieczonych buraków to brzmi ciekawie…
Oto przepis na mój ulibiony barszcz:
http://allrecipes.com/recipe/russian-cabbage-borscht/
Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby się przegryzł.
Dorota, krem jest przepyszny i bardzo intensywny w smaku, polecam spróbować :)
Dziękuję za przepis! Do tej pory najlepszy barszcz czerwony jaki jadłam należy oczywiście do mojej mamy, po sprawdzeniu tego przepisu dostrzegam bardzo dużo podobieństw, więc domyślam się, że Twój ulubiony barszcz również jest wyśmienity.
To dziwne… Lubię buraczki do obiadu, lubię zupę buraczkową (najbardziej barszcz ukraiński w wykonaniu mojej mamy) ale nie umiem powiedzieć, że lubię buraki… Przekonałaś mnie jednak i postaram się je trochę przemycić do mojej diety w postaci świeżo wyciskanych soków (z marchewką i jabłkiem do tego! :)) bo zapomniałam jakie cudowne właściwości mają! Spróbuję tych w wersji pieczonej, bo nigdy takich nie jadłam :( Dzięki! Pozdrawiam, Emila
Sok z surowych buraczków z dodatkiem jabłka, marchewki czy selera powinien w końcu zostać uznany za lek ;-) Jeśli mogę coś podpowiedzieć to po przygotowaniu takiego soku, warto odstawić go na minimum 30 minut przed wypiciem.
Pozdrawiam
Dzięki, spróbuję! :)