Zajmuje czołowe miejsce na liście roślin o właściwościach prozdrowotnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i kwasów organicznych. Uznawana za naturalny probiotyk, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną żołądka i jelit. Nazywana także naturalnym antybiotykiem znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. W tym tygodniu kierujemy całą naszą uwagę na żurawinę!
- Pomaga oczyścić organizm z zalegających toksyn oraz reguluje przemianę materii.
- Zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się organizmu oraz odpowiedzialnymi za wiele poważnych chorób, m.in. nowotwory i reumatyzm.
- Bogate źródło witaminy C, dzięki czemu nazywana jest często „polską cytryną”.
- Żurawina ponadto wpływa bardzo korzystnie na nasz mózg, skutecznie spowalniając starzenie się szarych komórek.
- Polecana jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy, gdyż zawartość witaminy P łagodzi jej objawy takie jak uderzenia gorąca czy zaczerwienienie skóry.
- Jej antybakteryjne działanie ma zbawienny wpływ na stan naszych zębów i dziąseł, zapobiegając powstawaniu próchnicy i chorobom dziąseł.
- Chroni drogi moczowe, dlatego w większości leków polecanych na dolegliwości tego właśnie układu, żurawina stanowi główny składnik. Jednak proponuję Ci, abyś zamiast aptecznych specyfików zaczął zajadać się czystą żurawiną: suszoną, mrożoną, w postaci konfitury (sprawdźcie skład!) czy 100% soku.
Na koniec najlepsze! Żurawinę bardzo
Żurawina może stanowić Twoją zdrową przekąskę, możesz dodać ją tak jak ja, do codziennej porcji owsianki. Świetnie komponuje się także jako składnik wypieków, konfitur i soków. Wybierając żurawinę zwróć uwagę na skład (najlepiej, aby byłą to czysta żurawina). Możesz także zaopatrzyć się w czysty sok z żurawiny lub przygotować taki sok w swoim domu. Smacznego!