PureStyle.pl

Marchewka – poprawi wzrok i wzmocni odporność

W tym tygodniu bierzemy pod lupę marchew! A marchewką zdecydowanie warto się zainteresować z wielu ważnych powodów. Tymi powodami są z pewnością jej cenne wartości odżywcze, które dostarczamy naszemu organizmowi z każdym kęsem (bądź łykiem) tego pospolitego, a jakże niedocenianego często warzywa.

Z ciekawostek marchewkowych dodam, że na świecie występuje ponad 60 odmian tego warzywa (niektóre źródła podają, ze ponad 100), w tym marchewki w kolorze fioletowym i białym! Ponadto, pomimo, że dla nas marchew jest typowym warzywem, istnieje państwo, które postrzega marchewkę jako owoc, przyrządzając z jej udziałem słodkie konfitury! Wiecie co to za państwo? Na końcu tego wpisu znajdziecie odpowiedź! :).

 

Dlaczego warto wybrać marchewkę?

Jak tu jej nie kochać? ;).

Zapewne jesteś ciekaw, co to za państwo, w którym marchew traktuje się jako owoc (mam nadzieję, że zanim tutaj zajrzałeś, przeczytałeś o zaletach tego zdrowego warzywa!). Dżem marchewkowy to jeden z narodowych produktów kulinarnych… Portugalii! Marchew na słodko? Z drugiej strony w Polsce i wielu innych krajach, popularne stało się ciasto marchewkowe, a rzadko przyrządzamy ciasta, w których głównym składnikiem jest warzywo. Moje ulubione ciasto marchewkowe to te z jogurtem naturalnym (jest wilgotne i puszyste) i orzechami!

Na koniec dwie rzeczy:

1. Wybierając marchewkę zwróć uwagę na jej kolor – powinna być mocno pomarańczowa, i wielkość – najlepiej wybierać okazy mniejsze i średniej wielkości. Jeśli chcesz przygotować z niej sok, umyj ją tylko, ale nie obieraj, gdyż w skórce zawarte są cenne substancje odżywcze.

2. Pamiętaj, że jeśli pewnego dnia obudzisz się z dziwnym poczuciem, że Twoja skóra wygląda nieco inaczej, a mianowicie jest mocno żółta, zachowaj spokój! Może to oznaczać, że przesadziłeś z ilością spożytej marchewki. Jakkolwiek by to nie wyglądało, uwierz, to nic groźnego ;).

Jestem bardzo ciekawa, za co Wy lubicie marchewkę?

 

Kup licencję

Podobne wpisy