W tym tygodniu bierzemy pod lupę marchew! A marchewką zdecydowanie warto się zainteresować z wielu ważnych powodów. Tymi powodami są z pewnością jej cenne wartości odżywcze, które dostarczamy naszemu organizmowi z każdym kęsem (bądź łykiem) tego pospolitego, a jakże niedocenianego często warzywa.
Z ciekawostek marchewkowych dodam, że na świecie występuje ponad 60 odmian tego warzywa (niektóre źródła podają, ze ponad 100), w tym marchewki w kolorze fioletowym i białym! Ponadto, pomimo, że dla nas marchew jest typowym warzywem, istnieje państwo, które postrzega marchewkę jako owoc, przyrządzając z jej udziałem słodkie konfitury! Wiecie co to za państwo? Na końcu tego wpisu znajdziecie odpowiedź! :).
- Marchew jest jednym z najbogatszych źródeł cennego przeciwutleniacza – beta karotenu (prowitaminy A), który to odpowiedzialny jest za zdrowy wygląd naszej skóry. Dodatkowo spożywanie produktów zawierających beta karoten wpływa korzystnie na nasz wzrok, spowalnia proces starzenia, wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
- Marchewka jest łatwo dostępna, tania i można ją spożywać na wiele sposobów (nie należy jedynie zbyt długo jej gotować, gdyż traci wtedy większość swoich substancji odżywczych).
- Ponadto marchew to cenne źródło witaminy C, K i witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, miedzi, magnezu i cynku. Te witaminy jak i składniki mineralne pomagają utrzymać dobrą kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
- Marchewka jest niskokaloryczna i kropka.
- Możesz ją chrupać do filmu zamiast niezdrowych chipsów lub jako przekąskę między posiłkami. Potnij w słupki i zanurzaj w jogurcie. Prawie jak frytki z majonezem, tyle, że zdrowe i nietuczące!
Jak tu jej nie kochać? ;).
Zapewne jesteś ciekaw, co to za państwo, w którym marchew traktuje się jako owoc (mam nadzieję, że zanim tutaj zajrzałeś, przeczytałeś o zaletach tego zdrowego warzywa!). Dżem marchewkowy to jeden z narodowych produktów kulinarnych… Portugalii! Marchew na słodko? Z drugiej strony w Polsce i wielu innych krajach, popularne stało się ciasto marchewkowe, a rzadko przyrządzamy ciasta, w których głównym składnikiem jest warzywo. Moje ulubione ciasto marchewkowe to te z jogurtem naturalnym (jest wilgotne i puszyste) i orzechami!
Na koniec dwie rzeczy:
2. Pamiętaj, że jeśli pewnego dnia obudzisz się z dziwnym poczuciem, że Twoja skóra wygląda nieco inaczej, a mianowicie jest mocno żółta, zachowaj spokój! Może to oznaczać, że przesadziłeś z ilością spożytej marchewki. Jakkolwiek by to nie wyglądało, uwierz, to nic groźnego ;).
Jestem bardzo ciekawa, za co Wy lubicie marchewkę?