Przychodzi taki czas, kiedy pomimo tego, że jemy takie same ilości pokarmu co wcześniej, nasza waga zaczyna się buntować ;). Bardzo często ma to związek z tempem przemiany materii, które – niestety – z wiekiem stopniowo spowalnia. Proces ten rozpoczyna się mniej więcej od 20-tego roku życia. Jednak na tempo naszego metabolizmu ma wpływ wiele czynników, nie jest nim tylko wiek, bowiem tez płeć (mężczyźni mają w tym przypadku lepiej!), ciężar ciała czy czynniki genetyczne. Czy z wiekiem jesteśmy zatem skazani na ciągłą redukcję kalorii? Niekoniecznie!
My również mamy wpływ na tempo spalanych przez nas kalorii i możemy sprawić, aby organizm szybko i skutecznie radził sobie z każdym posiłkiem, który mu dostarczamy. Sprawdzą się tutaj na pewno aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, regularne posiłki, odpowiednie nawodnienie, zdrowy sen oraz przyprawy przyspieszające metabolizm! I właśnie o przyprawach dzisiaj będziemy rozmawiać :).
Zaczynam od trzech moich ulubionych bardzo aromatycznych przypraw!
Kardamon
Jedna z najszlachetniejszych przypraw. Intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna! W tym przypadku łączymy wspaniały smak z wieloma korzyściami zdrowotnymi! Bo kardamon przede wszystkim wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszenie tempa przemiany materii, a przecież o tym dzisiejszy wpis . Jednak nie musisz się odchudzać, aby sięgać po kardamon. Ja dodaję go do kawy, herbaty i koktajli, ponieważ uwielbiam jego aromat i wiem, że dodatkowo posiada właściwości antyseptyczne i ułatwia trawienie białek. Dasz się skusić?
Goździki
Kolejna aromatyczna przyprawa, bez której nie jestem w stanie się obejść, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Goździki doskonale rozgrzewają organizm i są bogate w antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się organizmu. Ponadto napój z dodatkiem goździków zyskuje wspaniały korzenny aromat. Doskonale komponują się z kardamonem, miodem i cynamonem w kubku pysznej kawy czy herbaty. A jeśli już wspominam o cynamonie…
Cynamon
Cynamon jest jedną z najbardziej znanych rozgrzewających przypraw. Stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Dodatkowo wspomaga trawienie oraz jest bardzo zdrowy! Możesz dodać go do kawy, herbaty, wypieków czy posypać nim poranną owsiankę. Więcej na temat cynamonu pisałam w Warto jeść: cynamon.
Imbir
Bogaty w antyoksydanty, działa rozgrzewająco i pobudzająco, jest super zdrowy, posiada w swoim składzie związki, które znane są z właściwości zwiększających tempo metabolizmu. Poza tym imbir to naturalny środek na zgagę i wzdęcia! Najlepiej dodawaj go do wszystkiego: do porannej porcji owsianki, do koktajli, herbaty, zup, warzyw. Z imbirem wspaniale komponuje się marchewka i dynia, może zupa krem z dużą ilością imbiru? Z pewnością imbir to kolejna rozgrzewająca przyprawa, która umili chłodne, jesienne wieczory. A tutaj znajdziesz przepis na rozgrzewającą herbatkę Gosi :).
Pieprz cayenne
Wiesz, że cayenne to ulubiona przyprawa gwiazd dbających o szczupłą sylwetkę? Pikantny cayenne zawiera w swym składzie kapsaicynę – związek, który bardzo skutecznie przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo pieprz kajeński wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. To naturalny pogromca spalania tkanki tłuszczowej ;). Niewielka ilość potrafi również skutecznie zahamować nasz apetyt – szczególnie na słodkie i słone potrawy. Pamiętaj jednak, że cayenne jest bardzo ostra przyprawą (wręcz palącą!), zatem powstrzymaj się od dodawania większych ilości do swoich ulubionych dań. Naprawdę wystarczy szczypta :). Nie jest poza tym wskazane, aby spożywać cayenne w dużych ilościach, gdyż nadmiar kapsaicyny w organizmie może uszkadzać wątrobę. Dlatego jak zawsze – umiar przede wszystkim.
Kurkuma
Kurkumina to kluczowy składnik kurkumy, wspomaga ona trawienie i naturalnie hamuje powstawanie komórek tłuszczowych. Ponadto kurkuma działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i rozkurczowo. Ja z kurkumą nie rozstaje się nawet na jeden dzień, obie również polecam, tym bardziej, że wystarczy już ¼ łyżeczki tej aromatycznej przyprawy! O innych właściwościach kurkumy, w tym antynowotworowych pisałam w Warto jeść: kurkuma.
Kolendra
Kolendra to wspaniałe zioło, które nie tylko przyspiesza trawienie, ale działa również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest doskonałym źródłem witamin (m.in. C, B1, PP) i składników mineralnych (m.in. potasu). Listki kolendry dodaję do sałatek, zup oraz przyozdabiam nimi kanapki. Moje ulubione połączenie to marchew, imbir i kolendra. Polecam zatem pyszny i zdrowy krem z marchwi z imbirem i kolendrą.
Mięta
Napar z liści, świeże listki czy suszona – w każdej postaci mięta działa zbawiennie na nasz organizm. Przede wszystkim usprawnia pracę jelit, wspomaga procesy trawienne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Stanowi zatem idealny napar do spożycia po ciężkostrawnych i wzdymających posiłkach, gdyż dodatkowo zapobiega wzdęciom. Działa również przeciwbakteryjnie oraz antywirusowo. Niejako relaksująco układ nerwowy, dlatego polecam wypić świeżo zaparzoną miętę po ciężkim, stresującym dniu. Po równie wyczerpującym dniu polecam również filiżankę innego napoju, który znajdziecie poniżej.
Zielona herbata
Co prawda herbata zielona nie jest przyprawą, jednak absolutnie nie chciałam pominąć jej w tym rankingu! Bogata w antyoksydanty, mające istotny wpływ na nasze zdrowie, zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu i naprawdę przyspiesza tempo przemiany materii! Pamiętaj o prawidłowym zaparzaniu herbaty, aby w pełni cieszyć się jej smakiem jak i zdrowotnymi korzyściami. Absolutnie nie zalewaj wrzątkiem, prawidłowa temperatura zaparzania zielonej herbaty wynosi 60-90 stopni. Herbatę zieloną parzymy około 3 minut, jeśli ma nas pobudzić i orzeźwić, lub dłużej, do nawet 5 minut, jeśli ma działać na nas relaksująco. Ponadto im drobniejsze listki (np. te w torebkach) tym czas parzenia jest krótszy.
Ponadto polecam dodawać do potraw bazylię, oregano, koperek, rozmaryn, estragon, kminek, majeranek czy tymianek – oczywiście nie wszystkie naraz. Zioła te mogą poszczycić się zdrowotnymi korzyściami, jakie niesie za sobą ich spożycie. Działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie, stymulują wydzielanie soku żołądkowego, łagodzą niestrawności oraz wspomagają pracę układu pokarmowego.
Jak zapewne już zauważyłeś w bardzo łatwy sposób można podkręcić tempo naszego metabolizmu, dodając do wszystkiego co jemy, konkretne przyprawy, które nam w tym pomogą. Zapewniam Cię, że nie będzie to jedyna korzyść dla Ciebie, ponieważ specjalnie starałam się przy każdej przyprawie dopisać kilka zdrowotnych właściwości, które z pewnością każda z tych przypraw posiada. Nie muszę Cię tym razem chyba specjalnie namawiać? ;)