Mam wrażenie, że od kiedy zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie stały się popularne, od wtedy nastąpił wysyp ekologicznych, 100% naturalnych, organicznych produktów. Przyznam, że nie raz zastanawiałam patrząc na półki w sklepie, czy warto wydać znacznie większą kwotę na ekologiczne warzywa i owoce, czy też nie dać się wciągnąć w tę eko-modę i kupować taniej. Ale, moi drodzy, jak już pojawi się świadomość – ile chemii kryje się w produktach, nie sposób tak po prostu o tym zapomnieć i się nie przejmować.
W rankingu tym pojawia się również lista najmniej skażonych warzyw i owoców, co w dużym stopniu ułatwia mi zakupy i dodatkowo pozbywa mnie wyrzutów sumienia, gdy nie kupuję ekologicznych, albo nie mam czasu na dokładne mycie. A za ranking odpowiada EWG.
EWG (Enviromental Working Group) to amerykańska organizacja pozarządowa, która na podstawie licznych badań, co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ponadto wyszczególnia tzw. czystą piętnastkę, czyli warzywa i owoce wolne od chemii i zanieczyszczeń. Naturalnie, badane są owoce i warzywa na rynku amerykańskim. Jednak uważam, że przewodnik ten może okazać się bardzo pomocny niezależnie od tego gdzie mieszkasz. Zauważ, że bardzo często to konkretne owoce i warzywa wchłaniają czy też potrzebują do wzrostu najwięcej (np. jabłka) bądź najmniej chemii (awokado).
Co więcej, żadne owoce i warzywa z tzw. czystej piętnastki, nie zawierały więcej niż 4 typów pestycydów.
Parszywa dwunastka, czyli 12 najbardziej skażonych owoców i warzyw
1. Truskawki*
2. Jabłka.
3. Nektarynki.
4. Brzoskwinie.
5. Seler naciowy.
6. Winogrona.
7. Wiśnie.
8. Szpinak.
9. Pomidory.
10. Słodka papryka.
11. Pomidorki koktajlowe.
12. Ogórki.
Poza listą, ale również bardzo wysoko znalazły się ziemniaki, ostra papryka, sałata i jarmuż.
*Pomimo, że truskawki znalazły się na tej liście na pierwszym miejscu, zastanawiam się, na ile ma to przełożenie dla warunków polskich. Przecież w Polsce truskawki uprawiane są głównie sezonowo, a nie tak jak w Stanach dostępne przez cały rok. Ja z truskawek raczej nie zrezygnuję :).
Czysta piętnastka, czyli owoce i warzywa najmniej skażone pestycydami
1. Awokado.
2. Kukurydza.
3. Ananas.
4. Kapusta.
5. Groszek cukrowy (mrożony).
6. Cebula.
7. Szparagi.
8. Mango.
9. Papaja.
10. Kiwi.
11. Bakłażan.
12. Melon (miodowy oraz Kantalupa).
13. Grejpfrut.
14. Kalafior.
15. Słodkie ziemniaki.
A co z naszymi jagodami, malinami, burakami czy kalarepką? Może kiedyś doczekamy się badań na podobną skalę, które przeprowadzone zostaną w Europie. Ja czekam cierpliwie!
Na pestycydy w szczególności powinny uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także rodzice podające warzywa i owoce swoim dzieciom.
Jak pozbyć się pestycydów i zanieczyszczeń naturalnie?
Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz sobie pozwolić na ekologiczne warzywa i owoce pochodzące z listy parszywej dwunastki, istnieje prosty sposób na pozbycie się (przynajmniej części) zanieczyszczeń. Wystarczy 15 minut, miska, woda, soda oczyszczona i ocet. A oto 3 proste kroki:
1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.
Niestety wraz z moczeniem, warzywa i owoce tracą część swoich cennych wartości odżywczych. Jedna wolę zjeść jabłko z mniejszą ilością witamin, ale również z mniejszą ilością chemii.