PureStyle.pl

Zamiast masła – super zdrowe awokado

W tym tygodniu będzie bardzo smacznie i przyjemnie, a to za sprawą kremowego, wręcz maślanego i pysznego awokado! Ten niezwykle zdrowy owoc (tak, awokado to owoc) przywędrował do nas z Meksyku, gdzie był nazywany przez Azteków „masłem Boga” i to nie bez powodu!

Awokado ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm! Zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Owoc bogaty jest w witaminę E, która nazywana jest także witaminą młodości. Neutralizuje wolne rodniki, pomaga zachować młody wygląd, wspiera pracę serca, a w połączeniu z kwasami Omega -3 poprawia pamięć i jak wykazują badania – pomaga zahamować utratę pamięci u osób chorych na Alzhaimera.

Awokado jest ponadto cennym źródłem potasu – pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia oraz układu nerwowego. Pomaga obniżać ciśnienie krwi, poprawia koncentrację, dotlenia mózg.

Co więcej, ten zielony owoc stanowi wspaniały składnik diety kobiet w ciąży, ponieważ dostarcza odpowiedniej ilości kwasu foliowego. Jednak kwas foliowy potrzebny jest nam wszystkim, np. do tego, aby być szczęśliwym.

Oznacza to, że bez tego wartościowego związku nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować hormonów szczęścia – noradrenaliny i serotoniny. Wiesz już co masz zrobić po przeczytaniu tego wpisu? ;)

Co zrobić z tym awokado?

Awokado świetnie smakuje jako przekąska posypana solą i pieprzem, jako dodatek do sałatek czy kanapek, jako podstawowy składnik guacamole – pysznej pasty, którą również możesz posmarować kanapki.

Ja uwielbiam wykorzystywać awokado do przyrządzania pysznych koktajli! Moim ulubionym jest koktajl z awokado i banana z dodatkiem tahini i mleka orzechowego. Jest gęsty, kremowy i ma wspaniały smak! Smacznego!

 

 

Kup licencję

Podobne wpisy