PureStyle.pl

Wegański chlebek bananowy – przepyszny i zdrowy!

Jakiś czas temu opublikowałam na swoim Instagramie zdjęcie wypieku z podpisem: „ Dzisiaj upiekłam szybki i zdrowy chlebek bananowy. Wyszedł przepyszny!”

Po tym komentarzu zasypaliście mnie wiadomościami o jego przepis! Podzieliłam się nim zatem na swoim instastories, a możesz nie wiedzieć – te relacje znikają po 24 godzinach od opublikowania, stąd nie wszyscy mogą je zobaczyć. W ciągu kilku dni dostałam od Was wiadomości wraz ze zdjęciami Waszych wypieków, że przepis rzeczywiście jest prosty, a chlebek wychodzi przepyszny. Dlatego pomyślałam, że podzielę się nim z Wami również tutaj, aby każdy kto ma ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego, mógł skorzystać! Na zdrowie – oczywiście!

Jako że przepisów na chlebek bananowy jest całe mnóstwo, postanowiłam zmodyfikować je wszystkie i stworzyć coś swojego. Na zasadzie prób i błędów, napiszę nieskromnie, że udało mi się stworzyć coś naprawdę wyjątkowo pysznego!

 

Wegański chlebek bananowy – bez jajek i cukru!

Jest to przepis na jedną blaszkę tzw. keksówkę (nie piszę w porcjach, bo chlebek jest tak pyszny, że można go zjeść nawet samemu, ale oczywiście namawiam, aby się nim podzielić) ?

Składniki na mokrą masę:

 

Składniki na suchą masę:

 

Dodatkowo:

 

Przygotowanie:

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki ‘mokre’, blendujemy na wysokich obrotach do gładkiej masy, a następnie dodajemy składniki ‘suche’. Blendujemy raz jeszcze, jednak na mniejszych obrotach – do uzyskania gęstej masy, lekko lejącej, takiej, którą z łatwością przełożymy do blaszki. Po zblendowaniu dodajemy do masy pokrojone daktyle i pokruszoną czekoladę, mieszamy już ręcznie do połączenia składników i przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

 

Ciepły chlebek smakuje najlepiej, bo rozpuszczone daktyle i czekolada tworzą coś w rodzaju karmelu. No mówię Wam, jest pysznie!

Polecam przepis zarówno na śniadanie, jak i na II śniadanie, deser czy w podróż. Ja często robię taki chlebek, gdy czeka mnie dłuższa jazda. Chlebek smakuje bowiem wyśmienicie również na zimno i na drugi dzień. Możemy przechowywać go do 3 dni w pojemniku na żywność.
Dajcie znać czy lubicie takie zdrowe słodkości i czy mieliście już okazję upiec własny chlebek bananowy?

 

Nagranie z przygotowania chlebka:

Kup licencję

Podobne wpisy