PureStyle.pl

Dlaczego warto jeść kiełki?

Za oknem panuje wiosna, a to najlepszy czas, aby uzupełnić zimowe braki witamin w naszym organizmie. Właśnie teraz na bazarku można znaleźć coraz więcej rodzajów owoców i warzyw. Słyszałam jednak wiele sprzecznych teorii na temat jedzenia nowalijek. W związku z czym szukałam czegoś, co wzbogaci moją dietę w witaminy i minerały, i jednocześnie będę mieć pewność, że jest to bezpieczne i mogę jeść to przez cały rok. Zaprzyjaźniona dietetyk od razu znalazła dla mnie rozwiązanie: kiełki!

A było to dokładnie rok temu. Przez ten czas nie rozstawałam się w nimi i co najmniej dwa razy w tygodniu dodawałam kiełki do moich dań. Dzięki temu, odkryłam wiele rodzajów kiełków, sprawdziłam jak na mnie działają i dzisiaj podzielę się z Wami moimi doświadczeniami. Dlaczego zatem warto jeść kiełki?

Kiełki – samo zdrowie!

Tak naprawdę, nieważne z jakiej rośliny pochodzą Twoje kiełki. Wszystkie są bardzo zdrowe, bogate w witaminy, składniki mineralne oraz białko.

Jak jeść kiełki?

Kiełki możesz dodawać tak naprawdę do wszystkiego! U mnie początkowo najczęściej gościły na kanapkach, jednak, jako że rzadko jem chleb, zaczęłam dodawać je do sałatek oraz koktajli (tych warzywnych jak i owocowych). Kiełki są bardzo delikatne w smaku, dlatego właśnie pasują do tak wielu potraw. Dobrym pomysłem jest również dodanie ich do zupy, jajecznicy, makaronu czy nawet ryby.

Świetnie było przypomnieć sobie o wszystkich cudownych właściwościach kiełków. A teraz pora na konsumpcję!

Kup licencję

Podobne wpisy