Banany to jedne z moich ulubionych owoców! Mają przepyszny, słodki smak, są dostępne przez cały rok i dla osób aktywnych stanowią świetną przekąskę przed jak i potreningową. Do tego są zdrowe, ponieważ zawierają wiele witamin i minerałów. Można z ich udziałem przyrządzić odżywczą owsiankę lub koktajl, dlatego też dzisiaj, goszczą na blogu!
- Banany to tak jak wspomniałam bogactwo minerałów – przede wszystkim potasu i magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ponadto potas i magnez chronią nas przed chorobami serca, regulują ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodną i wpływają dobroczynnie na układ krążenia.
- Oprócz wspomnianych wcześniej potasu i magnezu, banany obfitują również w selen, żelazo, wapń oraz fosfor, które odgrywają bardzo ważną rolę w regulacji wielu funkcji naszego organizmu. Np. selen spowalnia procesy starzenia się skóry, żelazo dostarcza tlen do wszystkich komórek ciała, wapń reguluje ciśnienie krwi, a fosfor pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jest tego naturalnie znacznie więcej ;).
- Banany dodatkowo są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, które wzmacniają naszą odporność, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego (chroniąc przed stresem) oraz uczestniczą w procesach metabolicznych.
- Co ciekawe, banany wpływają pozytywnie na nasz nastrój, a to za sprawą tryptofanu – aminokwasu wchodzącego w skład serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Zatem jedząc banany, podnosimy naszą odporność na stresujące sytuacje. Dlatego też te słodkie owoce polecane są często jako przekąska przed snem, gdyż uspokajają i pozwalają się wyciszyć.
- Banany stanowią idealną potreningową przekąskę! Dodaj jednego banana do ulubionego koktajlu, lub zmiksuj go z jogurtem i miodem – pyszne i zdrowe! Banany świetnie sprawdzają się u sportowców ze względu na dużą zawartość węglowodanów, gdyż stanowią idealne uzupełnienie rezerw energetycznych po ciężkim (i lekkim też) treningu. Ponadto wspomniany potas zawarty w bananach, zapobiega skurczom mięśni, co jest niezwykle istotne dla osób aktywnych.
Co ważne, a często niestety pomijane – pamiętajcie, aby przed spożyciem dokładnie umyć banana! Za każdym razem, kiedy o tym wspominam słyszę: „przecież skórka chroni banana przed wszystkimi chemikaliami, którymi mógł być spryskiwany, po co go myć?”. Owszem, skórka chroni przed dostaniem się do owocu niechcianych substancji, jednak zauważ, że już podczas obierania drobnoustroje ze skórki przenikają na nasze dłonie, a później na to, co jemy. Dlatego myjcie owoce i warzywa – nawet te ze skórką!