PureStyle.pl

Dlaczego powinieneś zacząć jeść (suszone) figi?

Dzisiaj postanowiłam opisać jedne z moich ulubionych suszonych owoców, którymi mogłabym zajadać się codziennie. Suszone figi są składnikiem bożonarodzeniowego kompotu, dlatego uznałam, że nawiązanie do świątecznej atmosfery (czujecie już ten zapach wigilijnego kompotu?) będzie jak najbardziej na miejscu! Specjalnie użyłam słowa „suszone”, gdyż obecnie próżno szukać świeżych. Sezon na świeże figi trwa mniej więcej od maja do września, i w tym czasie jak najbardziej polecam zajadać się świeżymi!

Dlaczego w takim razie powinieneś zacząć jeść figi (nie tylko z kompotu)?Figi suszone i świeże na zdrowie!

Jeszcze jedna rzecz: jeśli zauważyłeś biały nalot na suszonych figach, nie ma powodu do obaw. Ten nalot to wytrącający się cukier, który świadczy o odpowiedniej wilgotności i miękkości owocu. Pamiętaj jednak, że tak jak we wszystkim, także i tutaj umiar jest wskazany. Suszone owoce są zazwyczaj bardzo kaloryczne, dlatego wystarczy jak zjesz dziennie 2-3 figi (najlepiej na śniadanie, ponieważ suszone owoce lepiej zjadać do południa).

Świeże figi są pyszne i niestety dostępne tylko w sezonie. Dlatego świetną alternatywą są suszone figi, równie zdrowe i pyszne! Jak zauważyłeś, warto zainteresować się tym owocem również poza okresem świątecznym. Świetnie nadają się do deserów i ciast (zastępując cukier). Dla mnie idealne w porannej owsiance lub kaszy jaglanej na słodko!

Ponadto kupując figi, zwróć uwagę na skład. Wybieraj czyste, suszone owoce, bez zbędnych dodatków (cukier, olej, koserwanty, siarczyny). Jeśli masz możliwość – wybieraj ekologiczne figi suszone.

Kup licencję

Podobne wpisy