PureStyle.pl

Naturalny antybiotyk na przeziębienia – imbir

Pomimo, że imbir przywędrował do Europy już w XV wieku, popularny stał się nie tak dawno temu. W Polsce cały czas zyskuje nowych zwolenników, którzy zakochują się nie tylko w jego korzennym, intensywnym wręcz palącym smaku, lecz w również w pięknym aromatycznym, drzewnym zapachu. Dla mnie niezastąpiony zimowy napój rozgrzewający!

Nazywany także lekarstwem w kuchni, imbir uważany jest za naturalny antybiotyk, który wspomaga leczenie przeziębień dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, wzmacnia również system odpornościowy i działa rozgrzewająco na cały organizm, poprawiając krążenie krwi.

Przepis na ulubioną, mocno rozgrzewającą herbatkę imbirową Gosi ;-)

1. Aby wydobyć cały aromat imbiru dobrze jest go zagotować. W tym celu obierz cienko korzeń imbiru (ok. łyżeczka posiekanego lub startego imbiru na kubek wody), pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce, zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotując go kilka minut. Jeśli poczujesz aromat imbiru to znaczy, że napój jest już prawie gotowy!

2. Jako że uwielbiam mieszankę imbiru z miętą, taką właśnie herbatkę dodaję (liście lub w torebkach), jednak równie smaczna będzie zwykła, czarna herbata (chociaż może mniej zdrowa ;)). Możecie również pominąć tutaj herbatę i przyrządzić typowy napój imbirowy bez herbaty – równie smaczny!

3. Po ugotowaniu obowiązkowo dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dużą łyżkę miodu. W mojej wersji bardzo często pojawiają się również: cynamon, goździki, kardamon czy 100% sok malinowy. Podaję Wam wiele składników, abyście spróbowali różnych kompozycji i odnaleźli swoją ulubioną.

A może już masz swoją ulubioną wersję napoju imbirowego?

Kup licencję

Podobne wpisy