Pomimo, że imbir przywędrował do Europy już w XV wieku, popularny stał się nie tak dawno temu. W Polsce cały czas zyskuje nowych zwolenników, którzy zakochują się nie tylko w jego korzennym, intensywnym wręcz palącym smaku, lecz w również w pięknym aromatycznym, drzewnym zapachu. Dla mnie niezastąpiony zimowy napój rozgrzewający!
Nazywany także lekarstwem w kuchni, imbir uważany jest za naturalny antybiotyk, który wspomaga leczenie przeziębień dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, wzmacnia również system odpornościowy i działa rozgrzewająco na cały organizm, poprawiając krążenie krwi.
- Imbir to bogactwo magnezu, wapnia, potasu, żelaza oraz witamin z grupy A, B i C, które wpływają zbawiennie na funkcjonowanie całego organizmu.
- Chińczycy wierzą, że ta cenna przyprawa jest naturalnym afrodyzjakiem, który pomaga zachować młodość oraz dodaje mocy i energii, łagodząc objawy zmęczenia.
- Ponadto spożywanie imbiru wykazuje działanie uśmierzające ból. Z tego powodu polecany jest przy leczeniu bólów migrenowych oraz menstruacyjnych.
- Zbawienne działa na żołądek – wspomaga trawienie oraz leczy wzdęcia.
- Co było dla mnie zaskoczeniem i dowiedziałam się tego przy okazji tworzenia tego wpisu, wspomaga naszą pamięć i koncentrację, gdyż zwiększa ukrwienie mózgu. Zatem jeśli czujesz się zmęczony umysłowo, herbatka z imbirem może pomóc!
Przepis na ulubioną, mocno rozgrzewającą herbatkę imbirową Gosi ;-)
1. Aby wydobyć cały aromat imbiru dobrze jest go zagotować. W tym celu obierz cienko korzeń imbiru (ok. łyżeczka posiekanego lub startego imbiru na kubek wody), pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce, zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotując go kilka minut. Jeśli poczujesz aromat imbiru to znaczy, że napój jest już prawie gotowy!
2. Jako że uwielbiam mieszankę imbiru z miętą, taką właśnie herbatkę dodaję (liście lub w torebkach), jednak równie smaczna będzie zwykła, czarna herbata (chociaż może mniej zdrowa ;)). Możecie również pominąć tutaj herbatę i przyrządzić typowy napój imbirowy bez herbaty – równie smaczny!
3. Po ugotowaniu obowiązkowo dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dużą łyżkę miodu. W mojej wersji bardzo często pojawiają się również: cynamon, goździki, kardamon czy 100% sok malinowy. Podaję Wam wiele składników, abyście spróbowali różnych kompozycji i odnaleźli swoją ulubioną.
A może już masz swoją ulubioną wersję napoju imbirowego?