A dzisiaj na blogu króluje warzywo, które staje się coraz bardziej popularne (zwłaszcza wśród tak zwariowanych na punkcie zdrowego odżywiania osób jak ja), co oczywiście bardzo mnie cieszy! Jarmuż, bo o to nim dzisiejszy wpis, jest niezwykle zdrowy, posiada właściwości przeciwzapalne oraz wpływa dobroczynnie na cały organizm. Jarmuż zyskuje coraz więcej zwolenników, którzy doceniają nie tylko jego wyjątkowy smak, ale przede wszystkim zawartość wielu drogocennych witamin i minerałów. Chociaż nie jest łatwo go dostać (do tej pory nie zawsze udaje mi się go znaleźć), z pewnością warto poszukać, bo korzyści ze spożywania jarmużu jest naprawdę wiele!
DLACZEGO WARTO JEŚĆ JARMUŻ?
- Jest nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- Zawiera ponadto witaminę A wpływającą na odporność organizmu oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto pozytywnie wpływa na jakość widzenia, przeciwdziałać jednocześnie chorobom oczu.
- Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, pobudza perystaltykę jelit oraz pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż zmniejsza uczucie głodu poprzez swoje właściwości wchłaniania wody (przez co pęcznieje i wypełnia żołądek).
- Ma mnóstwo witaminy C, która zwiększa naszą odporność, ma właściwości bakteriobójcze oraz –jako naturalny przeciwutleniacz – opóźnia procesy starzenia się organizmu.
- Jedząc jarmuż dostarczasz swojemu organizmowi witaminy K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi oraz chroni kości przed złamaniami. Pamiętaj, że witamina K to substancja rozpuszczalna w tłuszczach. Warto zatem zajadając się jarmużem, dodać do niego np. odrobiny oliwy z oliwek.
- Zawiera mnóstwo żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B i wapń, które wpływają dobroczynnie na cały organizm, dodają energii, wzmacniają i przeciwdziałają wielu chorobom.
Jarmuż możesz wykorzystać do zup czy sałatek, jednak ja pozostaję fanką koktajli z udziałem tego warzywa. Jarmuż możesz zmiksować z bananem, mango, świeżym imbirem, sokiem z cytryny, kiwi, awokado, pomarańczą… Możliwości jest wiele i wszystko zależy od Twojej wyobraźni i naturalnie gustu smakowego.
Jarmuż świetnie znosi wszelkie mrozy, możesz go zatem bez problemu zamrozić (najpierw koniecznie opłucz liście i podziel je na porcje, gdyż mrożony jarmuż będzie się kruszył). Przy zakupie tego warzywa zwróć uwagę, aby liście były mocno zielone (bez żółtych czy brązowych plam), jędrne i kruche –masz wtedy pewność, że jarmuż jest świeży, a tylko taki zapewni Ci całą masę witamin i minerałów!