PureStyle.pl

5 powodów, dla których warto jeść buraki

Przyszedł czas na moje ukochane buraki! Przyznać Wam się jednak muszę, że pomimo, że uwielbiam ich smak, dość rzadko je spożywam, gdyż ich przygotowanie w takiej postaci w jakiej lubię najbardziej (pieczone) zajmuje trochę czasu. Dlatego najczęściej buraki goszczą u mnie na niedzielnym obiedzie, kiedy mogę pozwolić sobie na spokojne ich przygotowanie jak i późniejsze spałaszowanie.

1. Lepsze samopoczucie

Buraki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Przede wszystkim skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oraz przyczyniają się do poprawy Twojego nastroju! Skąd taka informacja?

Burak zawiera potężne dawki kwasu foliowego, który to odpowiedzialny jest za nasz dobry nastrój, spokojny umysł i zdrowy sen. Jeśli w Twoim organizmie brakuje tego związku możesz czuć się zmęczony i roztargniony. Ponadto należy pamiętać o kobietach w ciąży, które szczególnie w tym okresie potrzebują kwasu foliowego, naturalnie występującego właśnie w burakach.

2. Większa wytrzymałość

Osoby aktywne fizycznie także powinny zainteresować się tym wspaniałym warzywem. Okazuje się bowiem, że regularne picie soku z buraków zwiększa naszą sprawność, przez co możemy trenować dłużej i intensywniej! Burak bogaty jest w azotany, które odpowiedzialne są za zmniejszenie zużycia tlenu, przez co trening jest dla nas mniej męczący.

3. Ukojenie dla wątroby

Betaina to ciekawie brzmiąca nazwa kolejnej drogocennej substancji występującej w burakach. Betaina wspomaga przede wszystkim wątrobę, bowiem chroni ją przed szkodliwymi substancjami, odtruwa i tonizuje. Ponadto betaina łagodzi przeziębienia, przez co buraki zalecane są w stanach osłabienia organizmu.

4. Więcej energii

Burak jest produktem alkalizującym, dzięki czemu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dla Ciebie oznacza to więcej energii, poczucie lekkości, uporanie się z przesuszoną skórą oraz wyleczenie z przeróżnych stanów zapalnych. Więcej o diecie odkwaszającej pisałam w artykule: Odkwaszanie organizmu na wiosnę. Zyskaj lekkość, energię i zdrowie!

5. Większa odporność organizmu

Ponadto buraki są cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, wapnia, sodu, potasu i magnezu, które wzmacniają odporność całego organizmu oraz wspomagają pracę układu krążenia.

Uwielbiam buraczki w sałatce z rukolą i kozim serem, barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup, jakiś czas temu zakochałam się w kremie z pieczonych buraków i nigdy nie przepuszczę najlepszych na świecie zasmażanych buraczków mojej mamy :). Buraki mogłabym jeść codziennie, gdyby tylko ktoś dla mnie przyrządzał dania z ich udziałem ;).

Ciekawa jestem w jakiej postaci najchętniej zjadasz buraka? Może masz jakieś sprawdzone przepisy na pyszne dania z jego udziałem? Chętnie poczytam :).

Kup licencję

Podobne wpisy