6 zdrowych powodów, aby wprowadzić masło klarowane (ghee) do swojej diety

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

Ajurweda zaleca stosowanie masła ghee od tysięcy lat, jednak używanie go w kuchni zachodniej stało się popularne całkiem niedawno.

Masła klarowanego używam od całkiem niedawna, bo od około roku, kiedy to zaczęłam interesować się zdrową kuchnią ajurwedyjską. Od tamtej pory niemal każdego dnia ghee jest używane w mojej kuchni, najczęściej do porannej porcji owsianki lub kaszy, ponieważ nadaje tym potrawom wspaniałego, charakterystycznego smaku. Jednak masła klarowanego możesz używać w zasadzie do wszystkiego: gotowania, smażenia jak i pieczenia.

Masła ghee używałam do tej pory, ponieważ wiedziałam, że jest zdrowe i ma wysoką temperaturę dymienia (dzięki czemu się nie przypala). Jednak dopiero po moim pobycie w Indiach dowiedziałam się jakie konkretne korzyści przynosi jego stosowanie. Kuchnia ajurwedyjską to kuchnia bardzo popularna wśród joginów oraz osób świadomie dbających o swoje zdrowie. W Indiach ghee nazywane jest „płynnym złotem”, nie bez powodu!

Po co klarować masło?

Ghee czyli masło klarowaneMasło klarowane to tzw. masło oczyszczone. Oczyszczone z substancji stałych (zanieczyszczeń), które w wyniku powolnego podgrzewania oddzielają się od warstwy ciekłej – oczyszczonego masła, czyli naszego produktu końcowego. Takie sklarowane masło świetnie nadaje się do gotowania czy smażenia (czego nie możemy powiedzieć o zwykłym maśle). Ponadto ghee doskonale podkreśla smak potraw i ma wspaniały lekko orzechowy smak!

 

1. Ghee łagodzi układ trawienny, poprzez regenerację ścianek jelita. Zatem, jeśli cierpisz na owrzodzenia lub inne stany zapalne żołądkowo-jelitowe ghee będzie dla Ciebie idealne.

2. Ghee nie zawiera laktozy, ponieważ w trakcie klarowania masła laktoza zostaje z niego usunięta.

3. Masło klarowane wzmacnia system odpornościowy (działając przeciwwirusowo), wspomaga trawienie, zwiększa przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmie oraz przyspiesza gojenie się ran.

4. Kolejną zaletą ghee jest fakt, że nie trzeba go przechowywać w lodówce, ponieważ pozbawione jest zanieczyszczeń powodujących jełczenie masła. Wystarczy, że będziesz je przechowywać w chłodnym pomieszczeniu (a nawet w szafce w kuchni). Tak właśnie postępują Hindusi.

5. Ghee świetnie nadaje się do przyrządzania potraw w wysokich temperaturach, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia.

6. Od mojej nauczycielki hatha jogi dowiedziałam się, że kobiety w Indiach używają ghee również zewnętrznie: na przesuszoną skórę twarzy jak i ciała (najlepiej na noc, zamiast kremu lub balsamu do ciała), jak również na włosy, wmasowując ghee w cebulki, co ma zapewnić zdrowy wzrost mocnych i grubszych włosów.

Co jeszcze możesz zrobić?

Od mojej nauczycielki terapii jogą dowiedziałam się, że bardzo popularne wśród indyjskich kobiet jest śpiewanie mantr oraz modlenie się w trakcie gotowania. Hindusi bowiem wierzą, że nasze myśli i uczucia przenoszą się na to co w danym momencie robimy. Zatem tak przygotowane potrawy mają dodatkową moc uzdrawiania oraz po prostu smakują lepiej. Nawet jeśli nie wierzysz w cudowną moc uzdrawiania za pomocą śpiewu czy modlitwy, możesz spróbować przygotować tak jeden posiłek i zobaczyć jak wpłynie to na Twój nastrój (zapewniam, że bardzo dobrze!).

Jak klarować masło w domu?

Gotowe masło ghee możesz kupić w prawie każdym markecie lub – nie byłabym sobą, gdybym o tym nie wspomniała – samemu we własnych czterech kątach, stworzyć takie masło w zaledwie pół godziny. Wystarczy, że roztopisz niesolone, dobrej jakości (minimalnie 82% tłuszczu!) masło w garnuszku (najlepiej z grubym dnem) i będziesz podgrzewać (na małym ogniu) je aż do momentu zyskania przez nie pięknej złocistej barwy i wypłynięcia na powierzchnię masy mlecznej (piany), którą należy delikatnie zebrać łyżką. W internecie możesz znaleźć wiele filmów instruktażowych opisujących krok po kroku klarowanie masła. To całkiem proste, należy tylko uważać, aby w trakcie podgrzewania nie przypalić masła.

Warto, aby masło klarowane znalazło się również w Twojej kuchni, jednak pamiętaj, że to wciąż tłuszcz, zatem używaj ghee w niewielkich ilościach!

Kup licencję

Podobne wpisy

  • Daria

    Czy takim maslem smaruje sie chleb?

    • Gosia Mostowska

      Jak najbardziej można!