4 istotne powody, dla których warto sięgnąć po borówki + koktajl na lepsze trawienie

Drukuj Kategorie: Autor: Gosia

W końcu mamy lato, a wraz z nim pyszne i świeże owoce sezonowe. Wśród nich borówka amerykańska, według mnie jeden z najpyszniejszych owoców na świecie! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami informacjami na temat wartości odżywczych tych wspaniałych owoców oraz przepisem na pyszny koktajl z ich udziałem! Mam nadzieję, że przekonam Was do zjadania kilku porcji (tygodniowo) tego niezwykle cennego produktu.

 

Zgrabna sylwetka

Są bogate w błonnik, dzięki czemu ułatwiają utrzymanie zgrabnej sylwetki. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, bo pobudza jelita do pracy, m.in. zapobiegając w ten sposób zaparciom i przyspieszając przemianę materii. Ponadto działa jak „zmiotka” na niekorzystne toksyny znajdujące się w naszym organizmie. Ponadto są niskokaloryczne, bo 100 gramów borówek to tylko 60 kalorii.

 

Zdrowy umysł

Borówki to naturalne źródło wielu witamin i składników mineralnych. Wśród witamin przoduje witamina C, bo już 300 gramów borówek pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie. A witamina C jest niezwykle istotna, bo wzmacnia nasz układ kostny oraz wzmacnia odporność.

Jeżeli mowa o składnikach mineralnych wymienić należy potas, mangan, selen, magnez oraz kwas foliowy – ten ostatni szczególnie polecany kobietom w ciąży.

Ponadto wspomniane związki mineralne korzystnie wpłyną na pamięć, koncentrację, układ nerwowy, przemianę materii, oraz gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki tym składnikom możemy powiedzieć, że borówki wpływają na nasze dobre samopoczucie i spokojny umysł.

 

Piękna skóra

Bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, powodujące starzenie się organizmu. Dzięki temu zbawiennie wpływają na stan skóry (poprawiając jej elastyczność), o czym mogliście już przeczytać w artykule Dieta upiększająca, czyli 12 produktów, które korzystnie wpłyną na stan Twojej skóry.

 

Zdrowe ciało

Borówki zawierają antocyjaniny, czyli związki o działaniu przeciwbakteryjnym, które działają odtruwająco, usuwając z organizmu groźne toksyny. Ponadto regulują one poziom cukru we krwi (dzięki niskiemu IG), oraz chronią przed chorobami serca, redukują ryzyko wystąpienia raka oraz wspomagają przyswajanie żelaza (dlatego warto łączyć je ze szpinakiem).

 

Ciesz się borówkami przez okrągły rok!

Dwa lata temu zakochałam się w tych znakomitych owocach na tyle, że chciałam je jeść przez cały rok, a nie tylko w sezonie. Poszperałam w internecie i znalazłam informację, że borówki można bez problemu mrozić, gdyż nie tracą one swoich cennych właściwości. W tym roku mam zamiar zrobić to samo i dodawać borówki do owsianki lub koktajli kilka razy w tygodniu przez cały rok :).

 

Przepis na najlepszy koktajl pod słońcem!

  • Pół średniego ananasa świeżego (z takiego wychodzi najlepszy koktajl)
  • Około 150 gramów borówek świeżych lub mrożonych
  • Garść szpinaku
  • Łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
  • Pół szklanki wody kokosowej
  • odrobina cynamonu (o szczególnych wartościach cynamonu możesz przeczytać w: 5 powdów, dla których warto jeść cynamon.

Umieścić wszystko w blenderze i zmiksować, a następnie cieszyć się wspaniałym smakiem i niesamowitymi wartościami odżywczymi!

Po inne pomysły na koktajle zapraszam Cię do atykułu: Jak przygotować idealne smoothie? Przepisy na 4 super zdrowe koktajle!

 

Kilka przydatnych informacji o właściwościach borówek zaczerpnęłam ze strony:
http://www.whfoods.com

Kup licencję

Podobne wpisy